UGT signa l’acord per a reduir la temporalitat en les Administracions Públiques

UGT Serveis Públics ha signat l’Acord Govern-Sindicats en matèria de temporalitat en les Administracions públiques, amb el qual es busca rebaixar a un màxim del 8% una taxa d’ocupació temporal estructural que ara ronda el 30%. La reforma signada aposta pel públic, professionalitza el model d’ocupació pública, manté la figura del personal funcionari interí i vigila la seua adequada utilització per part de l’Administració, al mateix temps que estableix un marc flexible de seguretat jurídica en el marc de les Administracions estatal, autonòmica i local.

El procés d’estabilització, que haurà d’estar resolt abans del 31 de desembre de 2024, afectarà a totes les places de caràcter estructural, dotades pressupostàriament, ocupades de manera temporal i de manera ininterrompuda almenys en els tres anys anteriors al 31 de desembre de 2020 i que no s’hagen vist incloses en els processos d’estabilització previstos en els Acords per a la Millora de l’Ocupació Pública dels anys 2017 i 2018.

UGT, com a signant dels acords de 2017 i 2018, va decidir que era indissociable per a parlar de l’estabilització del personal temporal poder atallar les causes que provoquen la temporalitat. El Secretari General d’UGT Serveis Públics, Julio Lacuerda, ha subratllat que aquest acord “adopta mesures preventives i sancionadores per a evitar les irregularitats que converteixen al nostre país cíclicament en un país en abús de temporalitat”.

Segons Lacuerda, el text adopta mesures preventives obligant a traure la plaça a provisió, convocar la OPE en un termini màxim de tres anys, i limita sense condicions la durabilitat de la interinitat fins a tres anys. I quant a les mesures sancionadores, “conseqüència de l’abús, estableix la nul·litat de ple dret, la compensació econòmica per l’interí objecte de conducta irregular, que no existia al nostre país, l’exigència de responsabilitats disciplinàries, patrimonials i penals per als responsables del nomenament temporal irregular, i fer que aquesta plaça no puga tornar a ser ocupada si no és per personal funcionari de carrera”. I “en matèria d’estabilització, l’avanç”, segons el parer del responsable d’UGT Serveis, “és també molt substancial”.

A més de respectar els principis d’igualtat, mèrit, capacitat, publicitat i lliure concurrència, i sense perjudici de la normativa pròpia de cada Administració o de normativa específica, els processos es desenvoluparan a través de concurs oposició. La fase de concurs, en la qual es computarà majoritàriament l’experiència acumulada en el cos, escala, categoria o equivalent, suposarà un 40%.

Els qui no superen el procés selectiu rebran una compensació econòmica de 20 dies de les seues retribucions fixes per any de servei, prorratejant-se per mesos els períodes inferiors a un any, fins a un màxim de 12 mensualitats. A més, les convocatòries d’estabilització podran preveure bosses d’interins específiques o la seua integració en unes altres ja existents. Totes dues circumstàncies són acumulables.

Les Administracions públiques podran cobrir places vacants amb personal funcionari interí en quatre supòsits: quan no siga possible fer-ho per personal funcionari de carrera, per un màxim de tres anys; per substitució transitòria dels titulars, durant el temps estrictament necessari; per a l’execució de programes de caràcter temporal, que no superaran els tres anys de duració, ampliables per dotze mesos més, segons el que es preveu en el Text Refós de l’Estatut Bàsic de l’Empleat públic (TREBEP), o per excés o acumulació de tasques, amb un termini màxim de nou mesos dins d’un període de 18 mesos.

De no ser així, la vacant s’inclourà en l’oferta d’ocupació pública de l’exercici en el qual s’haja nomenat el personal interí, i, si no fora possible, en la de l’any següent. A més, una vegada complit el termini màxim de tres anys, la plaça només podrà ser coberta per personal funcionari de carrera.

El text, que recull l’eventualitat d’una conducta irregular per part de l’Administració, contempla que l’incompliment dels terminis màxims de permanència donarà lloc a una compensació econòmica equivalent a 20 dies de les retribucions fixes per any de servei del personal interí, i exigència de responsabilitat a l’Administració pública incomplidora.

Aquells àmbits sectorials que, com a Educació, Sanitat o altres, disposen de legislació específica tindran un termini d’un any per a adaptar la seua legislació a les previsions de la reforma del TREBEP.

Al setembre, Govern i sindicats acordaran un calendari de negociació per a avançar en la resta de matèries contemplades en el TREBEP, així com en unes altres que redunden en la millora de les condicions de treball del personal al servei de les Administracions públiques, especialment, les relacionades amb la promoció interna, la provisió i la mobilitat.

Aquest acord de hui se suma als subscrits en 2017 i 2018, que han oferit 218.671 places. D’aquest número, s’han convocat 154.483 i ja s’han cobert 56.236, segons dades del mes d’abril.

VEURE EXPLICACIÓ DE L’ACORD

ACORD PLA DE XOC TEMPORALITAT